2020. okt 25.

Heti apró - Érdekességek az elmúlt hétből

írta: F1rka
Heti apró - Érdekességek az elmúlt hétből

IndyCar

Vasárnap St. Petersburgben véget ért az idei csonka szezon és egy igazi IndyCaros kaotikus (néha komikus) futamon Scott Dixon, ahogy várható volt, megszerezte hatodik bajnoki címét Newgardennel szemben. Az időmérő, amin Power szerezte meg az első rajtkockát, nem igazán jött ki a bajnokesélyeseknek és a harmadik csoport második körére egyikük sem jutott be, ez Newgardennek volt inkább fájó. Dixonnak előzetesen elég lett volna a legjobb tízben végeznie, amit simán teljesített is egy harmadik hellyel, így hiába győzött Newgarden, nem volt esélye megszereznie harmadik címét. Kettejük közé pedig O'Ward ékelődött be az Arrow McLarennel.

images_4_2.jpg
Scott Dixon, a hatszoros bajnok

 

Az ausztrál Supercars háromszoros bajnoka, Scott McLaughlin jövőre teljes szezont fut a sorozatban, méghozzá eddigi csapata, a Penske szineiben. Penske úgy tűnik, megszünteti a Supercars csapatát, de McLaughlin nem akarja elengedni, ezért beültetik a negyedik autóba. NewGarden, Pagenaud, Power és McLaughlin. Nem gyenge csapat állt össze, meg kell hagyni. McLaughlin egyébként már a hétvégi St. Petersburg-i versenyen autóba ült, hogy minél hamarabb megismerkedjen az autóval és a csapattal.

Kevin Magnussen, aki év végén elhagyja a Haas F1-es istállóját (Grosjeannal együtt), lehetséges, Úgy tűnik, hogy az IndyCarban szeretné folytatni karrierjét. Magnusennek az Andretti Autosport már kétszer is szerződést ajánlott. Előbb 2015-ben, ami Alonso barcelonai tesztbalesete miatt hiúsult meg, mivel MAG-nak szerződése volt a McLarennel, és be kellett ugrania a szezonnyitó nagydíjra, majd 2016-végén is. Akkor viszont a dán nemet mondott, és a HAAS ajánlatát fogadta el. Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke sajnálkozva közölte, hogy ha 1-2 héttel hamarabb derül ki Magnussen távozása, az Arrow McLaren azonnal ülést kínált volna neki, de közben már kialakult náluk is a jövő évi felállás. Kérdés, hogy ilyen későn lesz-e még helye Magnusennek valahol. Mindenesetre a kapcsolatok megvannak, hiszen nem csak Brown segíthet az egykori McLaren pilótának ülést találni, de Kevin apja, Jan is versenyzett a szériában. Szóval, biztos megy a telefonálgatás a tengeren túlra.

 

WEC

A Toyota bejelentette, hogy 2021. január 11-én lesz a hivatalos autóbemutatója legelső Hypercar modelljének, amely az LMP1 kategória utódja lesz. A GR Super Sport névre keresztelt versenyautó autó nagyjából 750 lóerős lesz, viszont jön belőle az „utcai” változat is, amely 1000 LE-t fog produkálni és potom 800 millió forint lesz az ára.

 

Formula 1

A Renault bejelentette, hogy három junior versenyzőjük is lehetőséget kap egy privát teszt keretein belül. A szabályok értelmében a 2018-as autóval fognak körözni a fiatalok 4 napon keresztül október 29-én Bahreinben. A három junior pedig nem más, mint az ausztrál Oscar Piastri, aki az F3 idei győztese, valamint a két F2 futamgyőztes dán Christian Lundgaard és kínai Guanyu Zhou (akinek nem ez lesz az első ilyen tesztje a Renault-val).

Végül egy szomorú hír. Mindenki megdöbbenésére Alexander Petrov, Vitalij Petrov édesapja, szombaton gyilkosság áldozata lett egy Velikoje nevű faluban, Oroszországban. Vitalij Petrov, aki a hétvégén debütált volna, mint F1-es versenyfelügyelő, természetesen azonnal hazautazott Portugáliából. Helyét Bruno Correia ex-autóversenyző vette át, aki jelenleg a Formula E és a WTCR biztonsági autójának vezetője.

petrov.jpg
Vitalij Petrov
Szólj hozzá

Forma-1 WEC F1 Formula-1 Forma1 Forma 1 IndyCar Formula 1 Renault Toyota Formula1 Dixon Petrov Magnussen