2021. máj 16.

Heti apró - Érdekességek az elmúlt hétből

írta: F1rka
Heti apró - Érdekességek az elmúlt hétből

IndyCar

Az Indianapolis Motor Speedway roadján rendezett versenyen Rinus VeeKay ünnepelhetett győztesként. Ez pedig azt jelenti, hogy az öt versenyen öt különböző győztest láthattunk, ráadásul ebből három (Palou, O’Ward és VeeKay) is karrierje első győzelmét szerezte a kategóriában.

grosjeanpole.jpg

Meglepetések egész sorával szolgált a hétvégi GMR Grand Prix kvalifikációja. A visszatérőt Montoyát feltartás miatt megbüntették és törölték a két legjobb idejét, aminek következtében az utolsó helyről indul. O’Ward csak 18., Dixon pedig csak 16.lett. Hullottak a nagy nevek, Romain Grosjean viszont nagyon ráérzett a pályára és harmadik indys időmérőjén megszerezte a pole-t Newgarden előtt.

indycar-results-quals-page-001.jpg

A Versenyen sokáig Grosjean vezetett, de VeeKay nagyszerű stratégiájának köszönhetően a hetedik helyről rajtolva az élre ugrott és ott is maradt. Grosjean második helye is minden dícséretet megérdemel az ötödik Indy versenyén, Palou pedig Harvey targikomikus boxkiállását követően megörökölte a harmadik helyet. Dixon nagyot ment és feljött a kilencedik helyre, amivel megtartotta az első helyét. Herta viszont pont ellenkező utat járt be és csak a 13. helyen ért célba. Rossival végre nem történt semmi balszerencse, JPM pedig nem a borzasztó gyenge időmérő után egy kör hátrányban ért célba. Volt egy hiányzó is, Max Chilton személyében. Beutazási problémák miatt nem tudott eljutni a helyszínre, a csapat pedig úgy döntött, nem keres helyettest és inkább kihagyja a hétvégét.

race.jpg

A WeatherTech és az F1 után az IndyCar is kénytelen volt bejelenteni, hogy törlik a a kanadi versenyt. A Honda Indy Toronto július 9-11 között került volna megrendezésre. A pótlásáról még nem döntöttek, de valószínűleg nem lesz új pálya a naptárban, hanem egy már benne lévőn tartanak dupla fordulót.

Az Andretti és Colton Herta bejelentette, hogy aláírtak még két évre és így az ifjú titán 2023 végéig biztosan marad a csapatnál.

Összeállt a 105. Indy500 nevezési listája. Idén ismét több a jelentkező, mint ahányan indulhatnak, úgyhogy komoly versenyfutás lesz a 33 rajthelyért. A nevezési listát böngészve találunk egy 3x (Castroneves), két 2x (Montoya, Sato) és hat 1x (Dixon, Kanaan, Rossi, Hunter-Reay, Pagenaud, Power) korábbi győztest. Lesz három újonc (Fittipaldi, McLaughlin, Enerson) és két új csapat is (Top Gun Racing, Paretta Autosport).

Menetrend:

Edzések: Május 18-21
Kvalifikációk: Május 22-23
Verseny: Május 30

 

nevtelen_5.png

Bemutatták a versenyen használt használt pace cart is, ami igencsak csinos darab. Egy lehajtható tetejű Chevrolet Corvette Stingray fogja felvezetni a mezőnyt. Minél tovább nézem, annál erősebben fogalmazódik meg egy gondolat: cabrio SC-t az F1-be!

letoltes_1_5.jpg

WEC

Ismét variál a Glickenhaus. Kiderült, hogy az első futamot kihagyó csapat mégsem lesz ott mindkét autóval Portimaóban. A #708-as ott lesz a rajtrácson, de a #709-est inkább elviszik egy 30 órás tesztre. Igéretük szerint Monzában és Le Mans-ban már ott lesznek mindkét autójukkal. Aztán majd kiderül…

WTCR

Megvan a Zengő Motorsport negyedik pilótája, aki nem más, mint a jó öreg Huffy, vagyis Rob Huf, 29x WTCC futamgyőztes és 2012 világbajnoka! Huff és Azcona nagyon erős párosnak tűnik, Zengőék pedig ezzel a párossal akár a bajnoki címre is esélyesek lehetnek. A második csapat kiléte már régebben hivatalossá vált, ott Boldizs Bence és Marc Gené fog harcolni a Zengő sikereiért.

Lefújták a Villa Real futamot, de nem marad el a portugál verseny. Azonnal be is jelentették, hogy Estoril fogja vendégül látni a sorozatot idén, valamint, hogy ez csak az idei évre szól és 2025-ig biztosan lesz villa reali WTCR futam.

letoltes_17.jpg

Formula 1

Az Egyesült Királyság piros listára tette Törökországot, ami azt jelenti, hogy az onnan érkezőknek két hét karantén kötelező. Ez megoldhatatlan logisztikai problémákat okoz az angol főhadiszálással rendelkező csapatoknak, így a beugró beugróját kellett gyorsan keresni. A Red Bull Ring pedig önként jelentkezett, ami azt jelenti, hogy idén ismét két versenyt rendeznek Ausztriában. Ez pedig egy kisebb naptár átalakítást is magával hozott. A Francia GP-t előrébb hozták egy héttel június 18-20-ára. Ezt fogja követni a beugró Stájer nagydíj június 25-27-én ó, majd az osztrák verseny, amit az eredeti időpontban rendeznek a július 2-4. hétvégén.

A változtatás kissé keresztülhúzza Grosjean ajándék búcsútesztjét a Mercedessel is. Ugyanis a hazai közönség elé tevezett bemutató körözgetésen nem tud részt venni, hiszen akkor Wisconsinban lesz versenye, azonban a június 29-re tervezett privát tesztet megtartják.

Ismertették a silverstone-i menetrendet, az F1 történetének első sprintfutamos hétvége programját.

Péntek
Szabadedzés: 15:30
Időmérő: 19:00
Szombat
Szabadedzés: 13:00
Sprintfutam: 17:30
Vasárnap
Verseny: 16:00
Szólj hozzá

WEC F1 IndyCar WTCR