2020. okt 04.

Heti apró - Érdekességek az elmúlt hétből

írta: F1rka
Heti apró - Érdekességek az elmúlt hétből

WRC

A Rally legenda Sébastian Loeb bejelntette, hogy már nem indul a WRC jövő évi szezonjában. A kilencszeres bajnok viszont nem akasztja szögre a bukósisakját, mivel a bahrain Xtreme Raid csapat tagjaként nekivág a 2021-es Dakarnak. Ez mondjuk nem volt meglepetés, hiszen nem titkolta indulását. Viszont eddig úgy volt, hogy a Toyota lesz a csapata, ahol Alonso ülését kapja meg.

loeb.jpg

DTM

A legutóbbi Heti apróban már téma volt, hogy Gerhard Berger vezetésével, úgy tűnik, megmenekül a pusztulástól a széria. Most újabb jó hírek érkeztek Németországból méghozzá egy új gyártó beszállásáról. A Glickenhaus, amely egyébként már javában építi hiperautóját a jövő évi WEC-re, jelezte, szívesen átalakítja a Glickenhaus 004C konstrukcióját a DTM szabáályaira. Az autó egyébként múlt héten mutatkozott be a Nürburgringi 24 órás versenyen. Bár nem szándékoznak gyári csapatként indulni, de mint autóépítő bármikor készek beszállni, amennyiben igény van rá. James Glickenhaus, a márka igazgatója ezt mondta: „Ebbe a sorozatba nem csatlakoznánk be mint gyártó. De szívesen építenénk egy ilyen autót, ha lenne rá vevő. Ez segítene a DTM-nek is a váltást alatt. Augusztusban, a 6 órás versenyen már találkoztunk (Bergerrel). Megkérdezte, mit tudnánk nyújtani, Mi pedig mondtuk neki, hogy egy GT3 autót akár holnap is. Ha kell DRS, azt is megoldjuk, nem nagy dolog. Nem azt mondom, hogy 10 perc alatt megcsináljuk, de minden probléma nélkül tudnánk jövőre autót biztosítani a vásárlóinknak.”

Mindenképpen csábító ajánlat lehet egy ilyen ajánlat jó pár csapatnak, akik a beszálláson gondolkoznak.

Formula 2

Megerősítették, hogy az Eiffel Nagydíj pénteki szabadedzésén Mick Schumacher az Alfa Romeo, Callum Ilott pedig a Haas egyik autóját fogja vezetni. Svarcman pedig az Abu Dhabiban megtartandó szokásos év végi fiatalok tesztjén fog körözni egy idei F1-es autóval. A három Ferrari akadémista igencsak közel van ahhoz, hogy szerződést kapjon a királykategóriában. Ez azt is jelzi, hogy a hét közepén Fioranóban köröztek a Ferrari 2018-as auójával. Bár a csapat cáfolta, hogy úgynevezett szétlövést tartott volna a fiatal titánok között, azért nem valószínű, hogy csak úgy semmi tét nélkül körözgettek az olaszok házi tesztpályáján.

A Dams bejelentette, hogy Sean Gelael Bahreinben visszatér a Barcelonában szerzett csigolya törése után. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Super Formulából a helyettesítésére küldött Jüri Vips visszatérhet japánba versenyezni.

IndyCar

Két komoly bejelentés is történt a héten. Az egyik az, hogy 2023-ban jönnek a hibrid motorok 2.4 literes V6 ikerturbó formájában. Ezzel egyidejűleg az is eldőlt, hogy a Chevrolet és a Honda az évtized végéig hosszabított a sorozattal, mint motorszállító. A Ferrari is mutatott érdeklődést az iránt, hogy megjelenik harmadik motorpartnerként és Penske szerint folynak is erről egyeztetések, de az egész még nagyon kezdeti stádiumban van.

Emellett bejelentették a 2021-re tervezett naptárat is, ami tartalmaz pár meglepetést. A 17 futamból kimaradt a COTA, és összesen 4 ovál verseny lesz három helyszínen. Viszont debütálni fog Nashville utcai pályája.

120585446_2747959782148661_7946116672251200068_o.jpg

 

A hétvégén zajlott a duplafordulós az indianapolisi pályán rendezett Harvest GP, ahol az első versenyen Newgarden végre behúzta első győzelmét ezen a pályán. Őt követték soorrendben Rossi, Veekay (aki első pole-ját ás első dobogóját ünnepelhette), Herta, Rosenqvist és Power.

A bajnoki éllovas Dixonra már az időmérőn lecsapott a balszerencse Takuma Sato formájában és végül csak a 9.-ik lett.

A másnapi forduóban Will Power indult a pole-ból és nagyszerű versenyzéssel a győzelmet is megszerezte Herta és Rossi előtt. Newgarden bejött negyediknek, és őt követte O'Ward és Harvey. Dixon megint nem remekelt és csak nyolcadikként intették le amivel szépen megcsappant a nem is olyan rég még óriási pontelőnye Newgardennel szemben így ismét nyitott lett a harc a bajnoki címért. A bajnoki cím sorsa így az utolsó fordulóra, vagyis a St. Petersburgh-i versenyre tolódik.

IndyCar bajnokság állása
helyezés Név rajtszám győzelem pole pontok
1 Scott Dixon #9 4 0 502
2 Josef Newgarden #1 3 3 470
3 Colton Herta #88 1 1 401
4 Will Power #12 2 4 388
5 Pat O'Ward #5 0 1 376
6 Graham Rahal #15 0 0 354
7 Takuma Sato #30 1 1 328
8 Simon Pegenaud #22 1 0 311
9 Alexander Rossi #27 0 0 305
10 Felix Rosenqvist #10 1 0 294

 

Formula 1

Általában a Heti apróban nem foglalkozom az F1 híreivel, de az, hogy a Honda bejelentette távozását 2021 végére, komolyan megbolygatja a szálakat. A Red Bull és az AlphaTauri is motor nélkül marad, Hornerék pedig komoly tárgyalásokba kezdtek a háttérben. Kedden jön arról egy poszt, milyen lehetőségeik vannak a bikáknak.

 

Szólj hozzá

Ferrari Alfa Romeo WRC Schumacher DTM IndyCar Newgarden Loeb Dixon Haas F2 Berger Formula 2 Glickenhaus Ilott Svarcman