2020. nov 05.

L(H)ovagregény

írta: F1rka
L(H)ovagregény

Kicsit unom a Lewis Hamilton -cikkek sokaságát. Mindössze csak azért, mert már kis túlzással abból is cikket írnak, ha kilép az ajtón. Vagy ha valaki valahol mond róla valamit. Főleg, hogy az az érzésem, néha csak az a lényeg, legyen egy cikk, aminek a címében ott van Hamilton és már kész is, hiába semmi köze hozzá a „főszereplőnek”. Példának okáért kisebb vihart kavart néhány FB csoportban az a hír, miszerint Boris Johnson brit miniszterelnököt „noszogatják”, hogy bizony illő lenne már Lewis Hamiltonnak lovagi címet adni.

Most akkor szögezzünk le valamit! A lovagi címet nem a miniszterelnök adja, hanem a királynő. A mindenkori brit kormány/kormányfő illetve a Nemzetközösség (Commonwealth of Nations) néhány kormánya egy listát állít össze, hogy szerintük kik azok, akik megkaphatnák ezt, és ez alapján kezdődik az egyeztetés a királynő apparátusa és a kormány között, ki milyen címet kapjon. Ugyanis nem csak az lovagi cím létezik, amihez a „sir” megszólítás jár. Az csak a Brit Birodalom Rendje (The Most Excellent Order of the British Empire) két legmagasabb fokozatához jár.

hamilton-mbe.jpg
Lewis Hamilton

 

Csak a tisztánlátás végett, itt vannak a fokozatok, kezdjük a legkisebbel:

MBE (Member) – Tag

OBE (Officer) – Tiszt

CBE (Commander) – Parancsnok

KBE/DBE (Knight Commander/Dame Commander) – Lovagparancsnok

GBE (Knight Grand Cross/Dame Grand Cross) – Lovag nagykereszt

Kizárólag az utolsó kettőhöz jár a Sir/ Dame előtag, attól függően ugye, hogy férfi vagy nő az illető. Ezen kívül azért érdemes megemlíteni, hogy már az MBE fokozat is igen nagy megtiszteltetést jelent. Valamint kicsit félreérthető az OBE rövidítés. Nekem se esett le egyből, és picit bele is kavarodtam elsőre. Ugyanis ez nem csak a kitüntetés fokozatát jelöli, hanem magának a rend fokozatának (Order of the British Empire) is a rövidítése. Az, hogy a The Most Excellent Order of the British Empire-nek miért ez lett a rövidítése, nem igazán tudom, bár nem is tartozik a tárgyhoz jelen esetben. Ha valaki tudja, kommentelje be.

Szóval, most hogy ezt tisztáztuk, jöjjön még egy dolog! Sok mindenkinek, úgy tűnik az jött le (ki tudja miért), hogy ezt Hamilton szeretné, pedig ez nem így van. A Lordok házának egy tagja, név szerint Lord Hain ennek a fő szószólója, aki már tavaly is szóvá tette ezt a „hiányosságot”, és igencsak komoly támogatottságot élvez ez ügyben parlamenten kívül és belül egyaránt. Lord Hain valószínűleg F1 rajongó, ezért ez a nagy lelkesedés a legsikeresebb brit F1 bajnok felé. Az azért egyértelmű, hogy a fentebb említett listára simán felférne még akkor is, ha végül nem kapna kitüntetést. Főleg, ha megnézzük, hogy például olyan játékosok kapnak komoly fokozatú kitüntetést, mint pl a világbajnok krikettválogatott néhány tagja. A krikettről az átlag ember csak annyit tud, hogy létezik, de nagyjából pár országon kívül nem is játsszák.

surtees.jpg
John Surtees

 

És itt jön a fordulat, ugyanis Lewis Hamiltonnak van kitüntetése, méghozzá az MBE fokozat, amit még 2008-ban kapott meg. Szóval, ha innen indulunk ki, akkor jogos a felvetés, hogyha első VB címe után megkapta ezt a fokozatot, akkor igazán kijárna egy fokozat emelés a hamarosan hétszeres bajnok versenyzőnek, még ha nem is egyből a legmagasabb.

Jackie Stewart-ot szokták emlegetni példaként, aki 1971-ben, második bajnoki címe után kapta meg a OBE fokozatot egyből, és csak 2001-ben kapott lovagi rangot és lett Sir Jackie Stewart.

Kik a többiek? Nézzük a listát!

MBE – Jenson Button, Alan Jones, Lewis Hamilton

OBE – Graham Hill, Damon Hill, Jim Clark, Danny Hulme, Alain Prost, Claire Williams

CBE – Nigel Mansell, John Surtees, Ron Dennis

KBE – Jackie Stewart, Frank Williams, Patrick Head, Jack Brabham, Stirlin Moss

Azonban nem mindenki a jelenlegi fokozattal kezdte. Például Brabham 1966-ban egy VB címmel lett OBE tag, és '79-ben emelték lovagi rangra. Hasonló elbírálásban részesült Frank Williams és a fentebb említett Stewart is. Stirling Moss viszont egyből megkapta a lovagi címet, igaz ő is csak 2000-ben, 39 évvel utolsó F1-es versenye után. És igen, Alain Prost is megkapta franciaként.

Tehát annyit megtudtunk, hogy a felvetés nem éppen új. De miért nem kerül fel Hamilton erre a listára? A dolog elég prózai, másrészről van benne egy kis logikai bukfenc is. A legfőbb oka az angol sajtó szerint, hogy Hamilton angol versenyző igencsak barátságos vele és minden más brit versenyzővel ugyanaz, mint David Beckham esetében. Mégpedig az, hogy nem élnek a hazájukban. Beckham ugyebár Floridában tengeti „nyugdíjas” napjait, Hamilton pedig hivatalosan Monacoban lakik, mint az F1 pilóták nagy része. Ez pedig sokak szerint kizáró ok.  Még akkor is, ha a brit bajnoknak Angliában is van háza és oda is fizet adót, nem is keveset, Beckhammel ellentétben. Amúgy a focistának és feleségének is OBE rangja van, tehát magasabb mint Jonesnak, Buttonnak és Hamiltonnak, ami azért mindenképp felvet néhány kérdést. Ráadásul Beckham pont abban az évben kapta, amikor áttette székhelyét Manchesterből Madridba, és azóta is fel-fel bukkanó téma a brit médiában, hogy vajon mikor kapja már meg az „előléptetést”.

stewart.jpg
Sir Jackie Stewart

 

Mi is a fő gond ezzel az egésszel? Az, ami a Hamilton hírekkel általában. Egy a cél: írjunk már valamit Hamiltonról, mert az jó olvasottságot (Remélem, itt is. :D), lájkokat és diszlájkokat hoz. És néha rengeteg kommentet, hiszen hatalmas szurkolótábora van, és kb ugyanekkora ellenszurkoló tábora (Bár még nem értem ennek az ellenszurkolásnak a lélektanát, legyen annak alanya bárki a világon). Miközben Hamilton meg sem szólalt az ügyben. Ráadásul Angliában ez egy szokásos téma, ami a kultúra része és még soha senki nem szólalt fel, hogy neki bizony járna bármilyen rang. Ez a kultúrájuk része, és ha valaki megkapja, akkor persze nagyon büszke, ha meg nem, akkor sincs semmi. A lista minden évben elég hosszú, az élet minden területéről vannak jelöltek, és csak néhányuk kapja meg a minden esetben kiérdemelt rangot. Amúgy meg, a világ többi országában élőnek ez szerintem igazából teljesen mindegy. Mi van, ha egyszer Hamiltonból Sir Lewis lesz? Az égvilágon semmi. Hazáján és a wikipédián kívül, nagyjából senki sehol nem fogja így írni és szólítani. Viszont akkor is minden cikk róla fog szólni, még akkor is, ha semmit nem csinált.

Update 2021. január 1.: Lewis Hamilton megkapta az ’előléptetést’ és ezzel ő lett a negyedik pilóta az F1 történetében, aki lovagi címet kapott.

Szólj hozzá

Williams Hamilton Stewart Jones Button Mansell Brabham Hill Head Moss Dennis Clark Surtees Prost Hulme