2020. aug 25.

Mit jelent a tulajdonosváltás a Williams-nek?

írta: F1rka
Mit jelent a tulajdonosváltás a Williams-nek?

A Williams Racing az F1 történetének harmadik legeredményesebb csapata, akik sajnos az utóbbi években a rajtrács végére csúsztak. A csapat eddig kilenc konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címet szerzett az alapító, Sir Frank Williams irányítása alatt, de az utóbbi idők eredménytelensége és a gazdasági válság együttes hatására nem volt más választásuk, ki kellett rakni az eladó táblát a grove-i alakulat kapujára. A csapat történetéről itt olvashatsz egy rövid összefoglalót.

cohrbg6oewl4k0tunxfv.jpg

A Williams Racing ikonikus autói (forrás: williamsf1.com)

A csapat mindvégig a Williams család tulajdonában volt, ha nem is mindig 100%-os tulajdonban. Az utóbbi években pedig Claire Williams, mint csapatvezető helyettes (mindvégig Frank Williams volt a főnök papíron) vitte a mindennapi ügyeket, miután apja a háttérbe vonult. Idén már egyre több pletyka keringett arról, hogy pénzügyi gondokkal küzdenek, ezért májusban hivatalosan is elkezdtek új befektetők után kutatni, hogy biztosítani tudják az istálló fennmaradását. Ennek eredménye lett a pénteki bejelentés, miszerint eladták az F1-es csapat részvényeit az amerikai Dorliton Capital befektetői csoportnak.

A közösségi médiában sokan szomorú hírként kezelték a csapat eladását, ami abból a szempontból érthető, hogy a Williams volt az utolsó olyan csapat, amelyet még az alapítója irányít. Viszont ha jobban belegondolunk, akkor ez volt a legjobb döntés, amit tehettek. Időben felismerték, hogy a költségplafon bevezetése ellenére sem tudják felvenni a versenyt pénzügyi szempontból a gazdagabb csapatokkal. A csapat még fénykorában sem tartozott a legtöbb pénzből gazdálkodó istállók közé, és ez volt a legmegfelelőbb pillanat arra, hogy lépjenek az ügyben. A jövőre életbe lépő költségplafon vonzóbbá tette az idén már egyértelműen fejlődésnek indult csapatot és az új tulajdonosnak van ideje arra, hogy átlássa az egész rendszer működését Liberty-stől, FIA-stól, Williamsestől. Így időben fel tudják mérni, milyen területeken kell még befektetni, akár technológiai, akár pénzügyi vagy személyzeti szempontból így kellően felkészülve 2022-re, amikor életbe lépnek az új szabályok.

25_big.jpg

A Williams főhadiszállása Grove-ban (forrás: williamsf1.com)

De mit is vett meg pontosan a Dorliton Capitol és mennyiért? Hiszen a Williams vállalat csoport nem csak egy F1-es csapatból áll, bár egyértelműen ez van a rivaldafényben. A Dorliton Capital a Williams Grand Prix Engineering Limited (WGPE) 100%-os tulajdonosa lett, ezzel megszerezve a teljes F1-es csapatot, a Grove-ban található központot, beleértve teljes autógyűjteményt. Valamint kisebbségi tulajdonosa lett (tehát ennek többsége megmaradt a családnál) a Williams Advanced Engineering-ben. (Ez egy innovációs központ, az autó- valamint motorsporttól kezdve a hadiiparon és űrrepülési technológiákon át a egészségügyig, rengeteg ügyfelet kiszolgál). Az összeg pedig, amivel mindehhez hozzájutottak, 112 millió euró volt, miután minden költséget, tartozást levontak a 152 millióra értékelt vállalatból.

A szurkolók körében három kérdés fogalmazódott meg az üzlet bejelentéskor. Megmarad a csapat neve? Maradnak Angliában? Ki lesz a csapatfőnök?

Az ikonikus név, amely már több mint 40 éve szerepel a száguldó cirkuszban, továbbra is élni fog. Az új tulajdonos jelezte, hogy nem változtatnak a neven, sőt, a csapat hagyományait megtartva a jövőbeni autók alvázai is FW jelőléssel fognak kezdődni. Ezzel is jelezve, mennyire fontos nekik a márka és Frank Williams öröksége.

A főhadiszállás továbbra is Grove-ban lesz, hiszen egy kiváló központról van szó, amin rengeteg fejlesztettek az utóbbi években. Ráadásul nem igazán lehet egy komplett csapatot a rengeteg emberrel, mérnökkel, vezetőkkel együtt csak úgy elköltöztetni. Ezért, bár a tulajdonos már amerikai, a csapat továbbra is angol színekben fog indulni.

unnamed.jpg

Claire és Frank Williams (forrás: williasf1.com)

A jelenlegi közleményeket olvasva egyelőre erről semmit nem tudni. A szurkolók nagy része azt szeretné, Ha Claire Williams azonnal távozna úgy tűnik, hogy rövid távon nem lesz változás és Frank és Claire Williams lesz a csapat vezetője a szezon végéig. Ezzel adva egyfajta stabilitást az átmenetnek, és így van idő, hogy nyugodtan feltérképezzék a csapat és az F1 működését is. Hosszú távon viszont lehetnek változások, de ezek leghamarabb csak az idei szezon után jöhetnek a jelenlegi információk alapján. De mivel erről semmilyen konkrét információ nem derült ki eddig, a váltás bármikor megtörténhet a csapatvezetésben. Kérdés, ki venné át, mert egy Formula 1-es csapatvezetőt nem lehet csak úgy leakasztani a fogasról.

A Williams név tehát megmarad és nem tűnik el úgy, mint a Ligier, a Tyrell, vagy akár a Lotus. A Dorliton Capital nem most kezdte és komoly érdekeltségei vannak szerte a világban különféle ipari-, egészségügyi- és különféle speciális gyártási szolgáltatásokban. Tudják, hogyan kell sikeressé tenni egy vállalatot, bár kétségkívül az autósport új lesz nekik. Viszont kiváló alapokra építkezhetnek, és ha nem is a világbajnoki címért fognak küzdeni '22-től, hosszú távon biztosítottnak látszik a jövő. Ez pedig mindenképp egy kis ünneplésre ad okot.

 

 

Szólj hozzá

Forma-1 F1 Formula-1 Williams Forma1 Forma 1 Formula 1 Formula1 Dorliton Capital