2020. ápr 29.

F1 sztorik 3.rész

írta: F1rka
F1 sztorik 3.rész

Vicces történetek, érdekes tények. (Special edition)

Rengeteg érdekes, meglepő vagy akár mulatságos F1-es történet van. Ez ugyanúgy hozzátartozik a sporthoz, mint a drámák és botrányok. Most ezekből szemezgetek a teljesség igénye nélkül egy három részes posztban. Az első és második rész után jön a befejező poszt.

3. rész (Special edition)

Most Jöjjön egy kis betekintés a kulisszák mögé egy olyan pilóta által, aki a legelismertebbek és legnépszerűbbek között van. Annak ellenére, hogy soha nem lett világbajnok. Nyert a Ferrari, a McLaren és a Benetton versenyzőjeként is futamokat. Ráadásul ő az első és utolsó aki nyert a Benettonban. Társ tulajdonosa és alapítója volt a Toro Rossonak, manapság pedig a DTM első embere. És ő volt  korának  legrettegettebb embere a boxban. :)

A móka és kacagás soha nem volt az F1 fő arculati vonala. Főleg a ’90-es években, amikor még nem raktak fel minden apróságot a netre. Nem mintha sok értelme lett volna akkoriban. Jelenleg a mezőny fiatal tagjai már nem annyira sarkosak, mint egykor. Ezt tökéletesen lehet látni a jelenlegi leállás alatt az élő streamekből. Norris, Leclerc, Verstappen, viszik a pálmát és sokszor hatalmas röhögésbe fullad egy ilyen közös bejelentkezés vagy E-sport futam. Daniel Ricciardo-ról már nem is beszélve. De ők még sehol sincsenek Bergerhez és Sennához képest.

Gerhard Berger egyik szokása az volt, hogy lesből támadva egy vödör vizet öntött az ellenfelekre. Igen, szokása. Ezt rendszeresen csinálta. Bárki a céltáblája lehetett és nem válogatott eszközökben.

Néhány példa:                                         

Mauricio Gugelmin (Leyton House) nem tartozott soha azok közé, akire egyből felkapjuk a fejünket. Csak pár évig versenyzett az F1-ben, elég kevés sikerrel. Utolsó éve ’92 volt és Berger gondoskodott egy kis búcsúajándékról számára a Japán nagydíjon. Berger egy narancslébe kevert 4 altatót a futam előtt  és elküldte neki a McLaren csapat táplálkozási tanácsadójával. Gugelmin szerencséjére nem fogadta el, hiszen simán kidőlt volna a start előtt.

Roberto Ravaglia (DTM bajnok) kávéjába egyszer motorolajat kevert egy beszélgetés alkalmával. 

A Berger-Alesi egy ikonikus páros volt. A Ferrarinál és a Benettonnál is csapattársak voltak. És persze jóbarátok. Az 1995-ös szezon legelső tesztnapján elkötötték főnökük, Jean Todt vadiúj Lancia-ját és mentek vele egy kört a pályán. Alesi vezetett, de elvesztette az uralmat az autó felett, Berger pedig behúzta a kéziféket. A vége az lett, hogy az autó felborult és fejjel lefelé landolt, Alesi pedig kórházba került kisebb sérülésekkel. Mikor Todt megkérdezte, hogy mi is történt, Berger csak annyit felelt:  „Egy kicsit megkarcoltuk a tetőt”.

berger.jpg

Gerhard Berger

Berger  ’90-re aláírt a McLarenhez Ayrton Senna mellé. Ron Dennis csapata elég fagyos volt a Senna-Prost hurrikán után. Ráadásul Dennis enyhén szólva sem arról volt híres, hogy szereti a viccet. Az osztrákot  ez persze nagyon nem zavarta, és szinte villámgyorsan bedobta magát. Ennek az lett a vége, hogy ő lett Senna legjobb barátja egészen Imoláig. Berger egyszer ezt mondta róla: „Senna megtanított vezetni, én meg megtanítottam őt nevetni.” Senna pedig egyszer így jellemezte: „Gerhard a legveszélyesebb ember a Formula-1-ben. Nem a pályán, hanem a magánéletben. Egy másodpercre sem vagy biztonságban mellette.”  A kettejük viszonyát talán az a pillanat jelzi a legjobban, amikor Senna Japánban átengedte neki a győzelmet a versenyen.

Vetélkedésük, hogy ki tudja jobban megszívatni a másikat, 1990 utolsó futama utáni csapatbulin kezdődött.  Az osztrák elkezdte véletlenszerűen a medencébe lökdösni az embereket és a friss kétszeres világbajnok is az áldozatok közt volt. Ezt természetesen zokon vette a már akkor is érinthetetlen és mindig komoly brazil zseni. Bosszúból a tiroli hotelszbájában ráengedett egy hideg zuhanyt. Ezzel pedig kezdetét vette egymás folyamatos szívatása. 

Folyamatosan azon járt az eszük, hogy toljanak ki a másikkal, vagy közösen Ron Dennis főnökkel, esetleg az egész csapattal. Egy alkalommal, a két pilóta hamarabb lelépett a boxból valami ürüggyel. Amikor a csapat szerelői este visszamentek szállodai szobáikba, és beléptek az ajtón, egy üres szoba fogadta őket. Ruhák, bútorok, mindent eltüntetett a páros. 

berger-alesi.jpg

Berger és Alesi

Az F1 talán legzordabb főnöke pedig egyszer arra nyitott be szintén szállodai szobájába, hogy minden falat teleragasztottak pornográf képekkel. Egy közös kiránduláson pedig közösen bedobták a tengerbe és arról beszélgettek közben, vajon vannak-e arra cápák.

Berger egyszer szerzett egy tűzoltó készüléket.  Hajnali  3-kor  összegyűjtött pár csapattagot és a szemük láttára befújt vele Senna hotelszobájának ajtaja alatt.  Senna  szinte kirepült az ablakon ijedtében.  A szoba pedig úgy nézett ki, mintha bomba robbant volna.  A zajra felébredtek a vendégek és a brazilt szidták, hogy miért csap ekkora zajt. Berger persze végig nevetett.

Magyarországon, miközben Berger átöltözött, Senna ellopta a versenyzői overállját és ruháját. Fehérneműben kellett útnak indulnia megkeresni a cuccait, amit végül megtalált a csapat egyik kamionja előtt a boxban, a vigyorgó brazillal együtt.

Szintén szállodai sztori: Berger valahonnan szerzett rengeteg békát és telerakta vele barátja szobáját. Mindenhova jutott, ágy, fiókok, szekrények, ruhák. Senna egész este békákat kergetett. Reggel persze azonnal felelősségre vonta Bergert aki csak annyit kérdezett: „A kígyót megtaláltad?”  Ayrton aznap este se aludta ki magát. Bosszúból tett egy darab büdös sajtot Berger szobájának szellőzőjébe, így az egész szoba átvette a szagot.

Egyszer Milánóban autóztak közösen és a brazil vezette az autót. Egy lámpás kereszteződásben álldogálltak a pirosnál, amikor kiszúrták őket a járókelők. Mielőtt a lámpa zöldre váltott volna, Berger hirtelen átnyúlt és kivette a slusszkulcsot, majd egy laza mozdulattal kidobta a kocsiból. Senna, pedig kénytelen volt kiszállni és négykézláb keresgelni a kocsi körül, óriási dugót okozva ezzel. Végül megjelent pár rendőr és ők segítettek neki megkeresni, miközben Berger csak beszélgetett a körülöttük lévő emberekkel.

A páros rengeteg PR eseményen vett részt. Egyszer egy nagyon puccos  vacsorán kellett megjelenniük, természetesen percre pontos érkezéssel. Senna megtöltötte Berger cipőjét borotvahabbal,  ezért Bergernek a  tornacipőjét kellett felvenni, hogy el ne késsen. De arra azért volt még ideje, hogy Senna összes cipőjét bekente vajjal. Senna így elkésett elkésett a partiról, amit még neki se nagyon nézett el Dennis.

Mivel rengeteget utaztak, az osztráknak adta magát az ötlet, hogy megviccelje barátját egy határellenőrzésnél. Valahogy megszerezte a brazil útlevelét és a fotójára ráragasztott egy ugyanakkora méretű péniszt. Ezért Argentínába 24 órára őrizetbe vette a határőrség Sennát. Állítólag Gerhard végig röhögte azt a napot. 

berger-senna.jpg

Senna és Berger

Egy helikopteres utazás során Senna egy nagyon drága kézzel varrott táskával volt. Mikor valaki rákérdezett, elkezdett dicsekedni vele. Azt mondta, nem lehet megrongálni mert szénszálas anyagból készült. Bergernek persze több se kellett. Megvárta, míg a tulajdonos nem figyel és egész egyszerűen kidobta a helikopterből leszállás előtt. Csak hogy letesztelje. Mikor leszálltak és Senna nem találta a vadiúj táskáját, persze egyből megvolt a gyanúsított. Nála nem volt, viszont leszállás után nem sokkal egy reptéri alkalmazott megjelent vele. Azt hitte, a helikopter egy darabja esett le leszállás közben, ezért felvette és elvitte. A tollak a táskában felrobbantak és minden csupa tinta lett, de a táskának nem lett baja.

’92 utolsó futama volt Berger búcsúja a csapattól, mert átment a Ferrarihoz. Búcsúként azt kapta, hogy összes bank-és hitelkártyája össze lett ragasztva egy tömbbé. Sosem derült ki, hogy Senna egyedül vagy Ron Dennissel együtt vitte véghez a merényletet.. Mindent újra kellett csináltatnia, ami akkoriban nem volt egyszerű egy osztráknak, aki  éppen Ausztráliában  van.

Persze van még rengeteg sztori, azok jöhetnek kommentben. :)

Szólj hozzá

Forma-1 F1 Formula-1 Forma1 McLaren Forma 1 Formula 1 Formula1 Senna Ron Dennis Berger Alesi